ponedeljek, 9. april 2012

ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI, LJUBI IN PUSTI LJUBITI!!!

Čeprav je modernizacija v naše kraje prinesla veliko razpoložljivih sredstev za opismenjevanje naroda, je funkcionalna pismenost Slovencev še vedno na psu. Pravzaprav vedno bolj. Res je, da je med nami zelo majhen odstotek nepismenih, pa je odstotek tistih, ki sicer vejo brati in pisati, a ne razumejo napisanega in prebranega, prevelik. Grozljiv.
Že dobra 4 desetletja, kar sem na tem svetu, se trudim živeti strpno do vseh. V zadnjem času opažam, da imam vedno manj posluha in tolerance za neumne ljudi. Zna biti, da je pridevnik neumen ne najbolj primerna oznaka za ljudi, ki sicer imajo možgane, a jih ne uporabljajo. Drugim dopuščajo, da namesto njih mislijo. Všeč mi je bil komentar Tadeja Toša v oddaji Na zdravje, ko je na Jasnin namig, češ da danes ni najbolj pametno govoriti na glas tisto, kar misliš, odgovoril, da ljudje v časih, kot so današnji, potrebujejo nekoga, ki si bo upal glasno povedati tisto, kar je sicer bolje zamolčati. Ker pač imaš težave, če misliš z lastno glavo. Ker si takoj ožigosan, če se zoperstaviš trenutnemu političnemu razpolooženju v naši "republiki banani". Ker se ti zna kmalu maščevati, če poveš, kaj misliš... Biti pol pismen pomeni tudi, da si prirediš določeno resnico tako, da bo všeč tebi. Recimo - kaj je demokracija? Da lahko poveš, kaj misliš?? Haha, pa menda ja ne... Ampak splošno prepričanje je prav takšno: da lahko v imenu demokracije govoriš, kar se ti zljubi, čeprav je daleč od resnice. Da se lahko javno zlažeš, skušaš osramotiti drugega in se potem, ko te ulovijo na laži, celo pohvališ s tem, da si se zlagal, ampak opravičil pa se ne boš...
Strpnost je beseda, ki je izgubila svoj pomen. Kdo ve zakaj, a Slovenci smo zelo nestrpni do isto spolno usmerjenih. Osebno me nič ne moti, če se imata dva moška rada. Prav tako me ne pretreseta ženski, ki si izkazujeta ljubezen. To je njihova čisto osebna zadeva. Če ženski, ki živita skupaj, vzgajata otroka v poštenega, odgovornega in samozavestnega človeka, potem se mi to ne zdi popolnoma nič spornega. Sem mnenja, da sta lahko dva moška odlična očeta in da lahko omogočita otroku dobre pogoje za odraščanje. Kje pa je zagotovilo, da bo otrok, ki živi poleg očeta in mame, srečen? Da bo pošten? Da ne bo morilec, psihopat, pijanec? Nikjer. Je otrok, ki živi v "normalni" družini, obvarovan nasilja, zlorabljanja, pijančevanja, zanemarjanja? Zagotovo ne. Zato se mi zdi umetno ustvarjanje masovne panike, da nas bodo homoseksualci preplavili, živa neumnost. Homoseksualnost ni bolezen, ni nalezljiva kuga, ni nič novega. Odkar človeštvo obstaja, obstajajo tudi "enako čuteči". Živi in pusti živeti, ljubi in pusti ljubiti.
Demokracija ne pomeni, da lahko rečeš, kar se ti zljubi, ampak da si lahko narod prosto izvoli tiste, ki jih bodo zastopali in vodili.
Kar pa se tiče funkcionalne pismenosti ljudi, se bom kot slavistka še naprej borila za osnovno pravico vsakega Zemljana: da bo tisto, kar bere, tudi razumel!!!
George Michael: FREEDOM!!!!!



2 komentarja:

  1. Pogumno in lepo napisano....Glasbeni okus pa kot vedno zelo dober...:-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši