nedelja, 8. april 2012

BARVA KOT ZDRAVILO ALI NADLOGA

Nič novega - barve so človekov spremljevalec že stoletja. Kako bi si sicer razlagali barvanje tkanin, iskanje najlepšega odtenka, barvno usklajevanje, modne revije?? Že naši predniki so ugotovili, da so nekatere barve prijetne očem, druge znajo izzvati mračna čustva, tretje poženejo kri po telesu...
Najbolj se na barve spoznajo slikarji, ilustratorji, modni oblikovalci. Slednji tudi narekujejo barve, ki so "in" in tiste, ki so trenutno "out". Sama se trenutno najbolj spoznavam z modernimi barvami, kar se tiče cvetja, in tistimi, s katerimi ozaljšamo notranje bivalne prostore.


RDEČA: je barva vitalnosti, strasti, prodornosti in spodbuja umsko delo. V prevelikih odmerkih postane vznemirjajoča in nadležna. Pospeši pulz, viša krvni tlak in povzroča glavobol. Tisti nagle jeze bi se je morali izogibati. :-) Roko na srce - na vse to pozabimo, ko v prostor stopi ženska, oblečena v rdečo obleko. (Za prijetno rdeče razpoloženje predlagam pesem LADY IN RED.)
Najpogostejši rdeči odtenki: karmin (to je temno rdeča; zaznamuje tekmovalnost in načelnost), škrlatna (živahnost, nestanovitnost, tudi sovražnost), magenta (tipično rdeča barva; trdnost, uspešnost, samozadostnost) in oranžno rdeča (čutnost in impulzivnost).













RUMENA: je barva sonca, svetlobe in optimizma. Ohranja budnost, spodbuja koncentracijo, je tudi simbol za ustvarjalnost in modrost. Spodbuja motoriko. Njena pomembna lastnost je komunikativnost. Tudi sicer ima rumena barva pozitiven učinek na počutje. Najbolj vpliva na dihalne organe, zvišuje krvni pritisk in veča hitrost dihanja. Ugoden je njen vpliv na živčevje.
Najpogostejši odtenki rumene: motna rumena (umirjanje, razmišljanje), živa rumena (živahnost, drznost, sproščenost), olivna rumena (mračnost in nihanje razpoloženja), citronsko rumena (budnost, čilost in izpopolnjevanje). Če želite doživeti rumeno, si zavrtite pesem SONCE RUMENO Tinkare Kovač.










ORANŽNA: je mešanica rdeče (toplota) in rumene (življenje). Simbolizira dejavnost in kreativnost, veselje, zrelost in rast. Spodbuja apetit, baje pomaga pri jutranjem vstajanju. Oranžna krepi pljuča, trebušno slinavko, vranico in delovanje srca. Poleg tega pospešuje prebavo, lahko pomirja, nekatere tudi vznemirja. Pravijo, da lahko ta barva ustali čustva , nekatere pa zamori. Vsi odtenki imajo enak pomen in vpliv, odvisen je le od prevladujoče komponente (rumena ali rdeča).










MODRA: je barva miru in harmonije, zato deluje sproščujoče. Je barva zrelosti, razumskosti, visokih vrednot, natančnosti, sposobnosti... (Ni čudno, da so pisarniški delavci, intlektualci... pogosto oblečeni v temno modro...). Nekoč je ta barva veljala za tipično žensko. Zanimivo je, da modra barva zavira apetit. :-) Pospeševala naj bi izločanje adrenalina in insulina, upočasnjevala ritem srca in umirila dihanje. Opazovanje modre pomirja centralno živčevje, omogoča dobro koncentracijo in tudi sanjavost.
Najpogostejši odtenki modre so: azurna/nebesno modra (plemenitost), ledeno modra (estetika, tradicionalnost), pastelno modra (nežnost, sentimentalnost), mornarsko modra (zvestoba, zanesljivost, zaupanje) temno modra (polnost, pripadnost) in indigo/ultramarin (naklonjenost).











VIJOLIČNA: je barva domišljije, izraža ekstavagantnost. Pričara razkošje in skrivnostno vzdušje, izraža veličino in pomembnost, a tudi posebnost in izobčenost. Je barva mešanih občutkov. Vijolična barva lahko izzove potrtost, hrepenenje in melanholijo.
Najpogostejša odtenka vijolične sta: lila (vijolična+bela; potrpežljivost, trpljenje) in purpur (barva kraljev, ošabnost in ceremonialnost).
Za pravo občutenje vijolične je najbolje poslušati pesem PURPLE RAIN Princa.













ROŽNATA: je barva ljubezni, topline in nežnosti. Roza preprosto pritegne ljubeznivost. Nekoč je veljala za tipično barvo za fantke!!!!, danes je pojmovana predvsem kot dekliška barva.










BELA: je barva, na katero se večinoma odzivamo pozitivno. Je barva jasnosti. Simbolizira nedolžnost, čistost, pa tudi nov začetek, rojstvo. Zraven rahlih modrih odtenkov zna delovati zelo hladno. Je pa seveda tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti. Če je beline preveč, je videti pusto, sterilno, skoraj bolnišnično.










Moji barvni favoriti? Kar se obleke tiče - črna in bela, barva kamna in zemlje...
Neljubi barvni kosi garderobe: zagotovo rumena, ker mi zares ne pristaja, svetlo zelena, ker se v njej počutim naivno, rožnata, ker je očitno ne znam skombinirati z drugimi barvami.

Katere barve imam na sebi danes? Poleg sive še nekaj bele in vijolične... :-) To pa že nekaj pove, ne?










1 komentar: